valtuustokausi 2021-2025 on startattu

Viime maanantaina 16.8.2021 Outokummun kaupunginvaltuusto kokoontui ensimmäistä kertaa. Valtuusto valitsi keskuudestaan ja muista kuntalaisista henkilöt kunnan eri luottamustehtäviin ja toimielimiin. Sain kunnian ja luottamuksen toimia valtuuston toisena varapuheenjohtajana sekä hyvinvointilautakunnan jäsenenä. Otan nämä tehtävät ilomielin vastaan!

Luottamustehtävistä neuvoteltiin valtuustoryhmien kesken kesällä. Täytyy sanoa, että uutena aktiivina kuntapolitiikassa tämä osuus tuntui vieraimmalta ja hiukan yllättävältäkin. Poliitikkojen keskinäiset neuvottelut eivät (ihan syystä!) näy mediassa tai avaudu kansalaisille, joten en oikein tiennyt, mitä odottaa. Olin toki puolueporukalta kuullut, että vaalien jälkeen on luvassa tällainen ”tanssi”. Kiitän itseäni nyt siitä, että olen opiskellut puheviestintää, enkä ihmettele sitä, että näitä neuvotteluita ei paljoa avata yleisölle – neuvotteluprosessi vaatii rauhaa, aikaa ja hyviä neuvottelijoita (: Lopulta ymmärtääkseni neuvotteluiden lopputulos oli sillä tavalla tasapainoinen, että yhteistyöhön ja uuteen valtuustokauteen lähdetään hyvässä hengessä.

Minun näkökulmastani tuleva valtuustokausi alkaa odottavaisin ja innostunein tunnelmin. Tiedostan, että Outokumpu muun maailman ohella on monenlaisten ratkottavien haasteiden äärellä eikä pienen ikääntyvän kunnan tilanne ole ns. ”auvoisa”, mutta omalle luonnolleni on tyypillistä lähestyä haasteita mahdollisuuksien, luovuuden ja ratkaisukeskeisyyden kautta. Minulla on jo paljon ajatuksia ja ideoita, joilla esimerkiksi nuorten yhteiskunnallista osallisuutta ja mielenterveyskompetenssia voitaisiin vahvistaa, kulttuurimyönteistä ilmapiiriä edistää ja luontokatoa ehkäistä Outokummussa. Lisäksi olen erityisen innostunut osallistumaan viime valtuustokaudella perustetun elämänlaaturahaston jakoprosessin ja/tai -periaatteiden määrittelyyn sekä osallistavan budjetoinnin menetelmien kehittämiseen.

Kuitenkin, pidän tietyllä tapaa jarrun pohjassa vielä kun työskentely ja oma kunnallinen luottamustoiminta on näin alkutaipaleella, sillä ymmärrän, että kaikkien ajatusten esittäminen samoja reittejä pitkin ei ole välttämättä hedelmällistä ja tehokasta. Nyt siis koetan ensiksi hahmottaa kunnallisen vaikuttamisen reittejä ja prosesseja, sekä tutustua muihin poliitikkoihin ja viranhaltijoihin, jotta viestit ja ideat menevät perille sitten, kun niiden aika on oikea.

Tulevalla viikolla kokoontuu uusi kaupunginhallitus, jonka kokouksiin osallistun valtuuston toisen varapuheenjohtajan roolissa ilman äänioikeutta. Lisäksi tiistaina on ensimmäinen hyvinvointilautakunnan kokous. Jos sinulla on mitään mielen päällä tai haluaisit kysyä jotakin näihin kokouksiin tai yleisesti kuntapolitiikkaan liittyen, älä epäröi ottaa yhteyttä!

sähköposti: alli.mattila@luottamus.outokummunkaupunki.fi
instagram: @allimattila_