Jooga on mielen toimintojen pysäyttämistä
Silloin Näkijä lepää todellisessa olemuksessaan

(Patanjalin joogasutrat 1.2. & 1.3, käännös Måns Broo)

Jooga harrastuksena tai harjoituksena voi tarkoittaa joogan harjoittajasta riippuen montaa eri asiaa. Joogan juuret ovat intialaisessa kulttuurissa, jossa jooga on vakiintunut tarkoittamaan askeettista, uskonnollista tai maagista harjoitusta, jossa mieli ja keho valjastetaan henkisten päämäärien tavoitteluun tai yksilöllisen tietoisuuden ja universaalin tietoisuuden yhdistämiseen1. Nykyisin joogastudioissa tai kotona joogamatolla tehtävät joogaharjoitukset ovat joitain esimerkkejä siitä, miten joogaa voidaan harjoittaa.

Joogaharjoituksella voidaan pyrkiä esimerkiksi lisäämään hyvinvointia elämässä tai saavuttamaan kokonaisvaltainen valaistumisen tila. Joogaharjoitus voi pitää sisällään esimerkiksi asento- ja liikeharjoituksia, hengitysharjoituksia, hiljentymistä ja mietiskelyä eli meditaatiota, lukemista, lepäämistä ja paljon muutakin. Laajemmin käsitettynä jooga on ikään kuin eräänlainen järjestelmä, josta versoaa jatkuvasti uusia taimia, jotka eroavat toisistaan niin filosofian, harjoituksen muodon kuin tavoitteidensa näkökulmista.

Oma polkuni joogan pariin alkoi yläasteikäisenä, kun isäni patisti minut Helsingin astangajoogakouluun astangajoogan aloituskurssille, jotta saisin apua silloin skolioosin vaivaamaan selkääni. Siitä lähtien olen harjoittanut joogaa enemmän ja vähemmän säännöllisesti jo miltei 20 vuotta. Dynaamisesta ja voimakkaasta fyysistä kehoa haastavasta harjoituksesta alkanut harrastus on rönsyillyt ja syventynyt elämäni virran mukana.

Nykyisin joogaharjoitus on minulle yksi kokonaisvaltaisesti ihmisyyden eri ulottuvuuksia yhteenkietova menetelmä, josta saan ja etsin muun muassa apua, lohtua, tasapainoa, läsnäoloa ja elinvoimaa. Joogan harjoittamisen ja opiskelun kautta haastan itseäni kasvamaan ja myös ylläpidän toimintakykyäni maailmassa. Joogan avulla ajattelen myös vahvistavani yhteyttä ympäröivän todellisuuden ja omien syvempien olemisen kerrosten välillä.

En ole sitoutunut mihinkään tiettyyn joogan perimyslinjaan tai koulukuntaan. Minua inspiroivat useat modernin ja postmodernin joogan opettajat ja opiskelen joogan juuria pikku hiljaa. Ns. gurujenjälkeisen ajan opettajat kuten Donna Farhi ja Judith Hanson Lasater inspiroivat harjoitustani tällä hetkellä. Olen valmistunut joogaopettajaksi Kaisa Kärkkäisen Heartful Yoga Academysta (200h).

Tietyn koulukunnan seuraamisen sijaan harjoitan omaa soveltamista, pohdintaa ja harkintaa, ja opettamani joogaharjoitus on minun näköiseni. Harjoituksissani yhdistyvät myös muualla kuin joogan parissa oppimani menetelmät, ja harjoitusta ohjaavat muutkin harjoittamani ruumiillisen harjoittamisen kontekstit kuten esimerkiksi nykytanssi, runous ja somatiikka. Luonnon kierto ja elementtiajattelu kulkee vahvasti mukana opettamassani ja harjoittamassani joogassa. Opetan sitä mitä itse harjoitan, ja ympäröivä maailma ja sen tapahtumat heijastuvat myös harjoitukseeni.

Joogan opettajana minulle on tärkeää huomioida harjoituksessa ja opettamisessa ihmisyyden moniulotteisuus – kaikki aistit, kaikki olemisen sfäärit, kaikki raajat ja kaikki suunnat. Pyrin käyttämään ohjatessani inklusiivista kieltä ja tunneilleni olet tervetullut sellaisena kuin olet – vaatetuksesta, kehon muodosta tai ulkonäöstä, sukupuolesta, iästä, aiemmasta joogakokemuksesta riippumatta tai oikeastaan mistään muustakaan riippumatta. Jos haluat, että huomioin ohjatessani erityisesti jonkun sinulle tärkeän seikan, jotta harjoitus olisi sinulle mielekkäämpi tehdä, pyydän että kerro siitä minulle niin mielelläni huomioin sinut myös yksilöllisesti.

Olen valmistunut joogaopettajaksi (200h) Kaisa Kärkkäisen luotsaamasta Heartful Yoga / Lempeyden joogan opettajakoulutuksesta. Taustakoulutukseltani olen lisäksi nykytanssija, sertifioitu TRE®-ohjaaja ja filosofian maisteri.

1 Matti Rautaniemi: Joogan historia 2020, s. 29